Menú
Passeja

Vilanova Vella

UN PASSEIG PER LA VILANOVA VELLA

La Vilanova Vella és una altra joia d'aquesta ciutat. Aquí es van construir les primeres cases de la que era Vilanova de Cubelles fora de les muralles de la Geltrú, l'any 1232 tenia cinc carrers i dues places.

L'esglèsia Parroquial de Sant Antoni Abat i el seu campanar lleugerament inclinat són el punt de partida d'aquest itinerari. Destaquem la Font de Ferro al carrer del Fossar Vell i la Casa Samà al carrer Major 52. Seguim pel carrer de l'Esglèsia per veure l'edifici modernista de l'Orfeó Vilanoví i arribem a la plaça Pau Casals, seu del primer ajuntament de Vilanova, on un plafó de rajoles en deixa testimoni. A la dreta, el carrer Comerç -antic camí cap a mar-, ens porta a la plaça de les Cols, i en línia recta el carrer de Sant Antoni fins a l'únic vestigi que resta del primer recinte fortificat de Vilanova, el Pont del Nin.

Pel carrer del Palmerar arribem a la plaça del Pou amb una font de pedra aixecada amb motiu de l'arribada de l'aigua corrent a la vila i dedicada al religiós vilanoví l'Arquebisbe Francesc Armanyà Anem cap a la plaça de les casernes on s'aixeca l'edifici militar que actualment acull l'Escola Municipal d'art i Disseny i un pavelló esportiu. Més amunt, l'antic escorxador municipal seu de l'Escola i Conservatori de Municipal de Música Mestre Montserrat. Creuem la plaça i ens dirigim al carrer de les Premses al Museu Romàntic Can Papiol Museu romàntic Can Papiol, casa pairal que ens permet conèixer com vivien les famílies benestants del segle XIX. Molr a prop, el Centre d'Art Contemporani La Sala i al número 5, la residència del pintor Joaquim Mir i Trinxet. al capdamunt del carrer s'alça l'edifici de l'Hospital de Sant antoni Abat i l'antiga capella del Convent dels pares Carmelites Descalços del segle XVIII. Una olivera davant la casa on va nèixer Francesc Macià ret homenatge al President de la Generalitat de Catalunya.

Itinerari 3 (taronja) del plànol turístic. Durada: 1H

Esglèsia parroquial de Sant Antoni Abat
Plaça de les Cols

Descarrega't el plànol turístic

Sabies que... L'àngel-penell és una rèplica de l'anterior de 1705, que es va fondre durant la Guerra Civil per fer munició?

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord