Menú
Festival del Xató - Festa dels Mercats Festival del Xató - Festa dels Mercats

Festival Del Xató - Festa dels Mercats

UNA MICA D'HISTÒRIA

El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi.

La cerimònia d'aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l'aixetó- que permetia treure'n el vi. Era l'inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d'un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l'escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d'ús comú entre la pagesia.

Vet aquí un plat què, a l'hora de batejar-lo, tenia el nom predestinat. Si “aixetonaven”, doncs Xató.

És de justícia doncs, que una ciutat retorni als seus orígens, reprengui la tradició i la faci festa per donar-la a conèixer a la resta dels mortals.

No us perdeu la Recepta del Xató!

UNA MICA D'HISTÒRIA

Festival del Xató

L'últim diumenge de novembre se celebra el Festival del Xató i la Festa dels Mercats al Mercat de Mar, una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic Xató de Vilanova i la Geltrú i per gaudir d'una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes que habitualment ofereixen els paradistes del mercat.

També es poden adquirir les tradicionals cassoletes de Xató de Vilanova i la Geltrú elaborades pel Càtering Caserco, per un preu de 10€.

Les cassoletes porten l'escarola amb anxoves, tonyina, bacallà i olives arbequines, les truites variades, tot plegat enriquit amb la salsa tradicional (coberts i pa inclosos)

L'objectiu del Festival és fer un pas més cap a consolidar aquest esdeveniment com un aparador de la gastronomia vilanovina: els seus plats i els seus productes dins del marc emblemàtic del Mercat de Mar.

 L'edició de 2024 es celebrarà el diumenge 24 de novembre.

La Festa dels Mercats

La Festa dels Mercats apropa el mercat al ciutadà, oferint altres opcions fora de les què es correspònen a la seva dinàmica habitual, combinant l'esperit de festa amb l'activitat pròpia del mercat i aportant aquest valor afegit que sempre han tingut i han de continuar tenint els mercats municipals, davant d'altres operadors comercials.

Els concessionaris del mercat obren les seves parades per celebrar conjuntament amb el Festival del Xató, la Festa dels Mercats. El Mercat de Mar es converteix en una gran festa ambientada amb música en viu on els visitants poden comprar i degustar tapes de màxima qualitat elaborades pels mateixos paradistes amb productes del mar i de la terra.

LA RUTA DEL XATÓ

Sabíeu que la RUTA DEL XATÓ agermana les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf al voltant d'un plat comú, el Xató?

Ubicació i valoració a Google Maps

Llistat i opinions de les festes i festivals a Google Maps

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord