És la celebració més emblemàtica de Vilanova i la Geltrú, un dels pocs carnavals catalans que va sobreviure a la dictadura franquista i que a dia d'avui segueix centrant-se en la sàtira. Amb més de 250 anys d'història, el seu caràcter únic ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya l'octubre de 2010, declarant-lo Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
Des de la seva recuperació al carrer l'any 1955, el Carnaval de Vilanova i la Geltrú ha mantingut el mateix esquema dels carnavals de la segona meitat del segle XIX.
El carnaval vilanoví comprèn set dies de festa que s'inicien el Dijous Gras amb la Merengada i la tradicional Xatonada. Amb l'arribada del Rei Carnestoltes, divendres, es dóna el tret de sortida a un intens cap de setmana marcat per les disfresses i la sàtira.
La festa arriba diumenge al seu punt àlgid amb les esperades Comparses i les guerres de caramels i l'Enterro de la Sardina el dimecres de Cendra és l'acte final d'una festa que els vilanovins esperem tot l'any.
Carnaval 2023 del 16 al 22 de febrer
Els actes principals comencen amb el tradicional Ball de Mantons, balls de gala a les societats del Carnaval i les Competències Musicals, on la Banda de Música local Mestre Montserrat convida a una banda de fora per a competir per la millor interpretació oferint un gran ball als assistents.
Dijous Gras hi ha dos protagonistes, el Xató, que es complementa amb les truites i la merenga i la coca de llardons per a fer una Xatonada tradicional i, a partir de mitja tarda, la Merengada, una esbojarrada batalla que comença davant de la Pastisseria Blanch, que fa més de trenta anys inicià la tradició de despenjar amb una politja una gran merenga i posar-la a l'abast de la canalla, que s'hi empastifa a cor que vols! Els adults fan les seves Merengades a partir de mitjanit a les places de la ciutat.
Divendres es celebra el tradicional Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes, amb una cavalcada de carrosses i disfresses, ironia i sarcasme que acaba amb el Sermó a la Plaça de la Vila.
Dissabte de Mascarots gaudirem de multitud d'actes al llarg del dia.
Rebem les cercaviles d'el Caramel, que fa ballar petits i grans seguint el Caramelmòbil, i la dels Gegants de la Cuyna Vella.
Al matí i a la tarda trobem per places i carrers els Balls de Malcasats, representacions teatrals populars amb personatges peculiars i molt d'humor.
La tarda ens permet gaudir d'una tradició catalana que en l'actualitat només es conserva viva en aquesta vila, el Moixó Foguer, un personatge disfressat d'ocell, embetumat amb mel i recobert de plomes, que recorre els carrers de la ciutat.
Arribem a la Nit de Mascarots, nit social i pública de colles on gaudim plegats de les
disfresses i el ball fins altes hores, a la plaça de la Vila.
Diumenge arriba l'acte més emblemàtic del Carnaval de Vilanova i la Geltrú amb
les Comparses, on milers de comparsers i comparseres surten al carrer per a saltar i ballar al so del Turuta, una marxa militar que els vilanovins senten com un himne propi.
Les passejades acaben a la Plaça de la Vila, on es lliuren les guerres més dolces, al crit de “Comparsers, la plaça és vostra!”
La tarda culmina amb les Danses de Vilanova, balls d'estètica romàntica i vuitcentista a la Plaça de les Cols.
Dilluns de Coros és un dia especial pels més petits, se celebra la comparsa del Vidalet, una cercavila de disfresses que finalitza amb el Ball del Paperet a la Plaça de la Vila amb música en viu i una gran pluja de paperets.
Més tard arriben els Coros de Carnestoltes interpretant peces musicals conegudes amb lletres satíriques i picants, pels carrers de la ciutat, al Teatre Principal i al Teatre del Círcol Catòlic.
Dimarts s'ha recuperat la comparsa del Vidalot, una cercavila on els participants disfressats i amb màscares, recorren la vila llençant gra, ordi o altres cereals. És l'acte més arcaic del vell Carnaval.
Dimecres de Cendra és l'últim dia de Carnaval. Cada any, una entitat de la ciutat s'encarrega d'organitzar l'enterro amb tota la parafernalia i a la plaça de la Vila es llegeix el seu Testament. Finit el sepeli es degusten arengades a la brasa amb un got de vi, com a comiat.
Sabíeu que Diumenge de Carnaval, per les Comparses, es llencen més de de 97 tones de caramels, i que des de 2019 utilitzem un caramel amb embolcall sostenible?
Ubicació i opinions de la festa a Google Maps
Llistat i opinions de les festes i festivals a Google Maps