Tant la FAC com l'Ajuntament han valorat la importància de mantenir el component satíric d'una festa patrimonial, que sap combinar tradició i modernitat
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú va posar ahir el vespre el punt final a una setmana d'activitats amb més de 150 hores de festa, que segons l'organització ha superat amb escreix totes les expectatives, del que ja s'intuïa com un carnaval de màxima participació, tant pel que fa als actes de gran format, com en aquelles novetats que enguany ha incorporat la nova junta de la FAC a través de les entitats organitzadores.
Aquest matí ha estat moment de fer balanç de la festa més important de calendari festiu de la ciutat, i de remarcar la feina feta per les entitats, col·lectius i persones a títol individual per aconseguir que més de seixanta mil persones hagin pogut participar dels seus actes. En aquest sentit, la regidora de Cultura Mercè Mateo ha volgut agrair especialment el treball dels dotze membres que formen part de la junta de la FAC (Federació d'Associacions pel Carnaval) recollint, impulsant i promovent les iniciatives de les entitats, ja sigui per mantenir els actes més tradicionals com el Vidalot, o a l'hora d'incorporar nous actes com seria el cas de la primera edició dels Coros infantils, que enguany ha reunit més de dos-cents infants. Per Mateo, "que hi hagi uns Coros infantils ens garanteix que des de ben petits els infants de Vilanova puguin entrenar-se en el que és l'humor crític i intel·ligent, i no caure – ha dit – en personalismes, en la crítica dels tòpics, el mal gust i les faltes de respecte".
El president de la FAC Dídac Santos s'ha mostrat molt satisfet de com s'ha desenvolupat la festa i com aquesta ha superat totes les previsions inicials, tant pel que fa a participació com de visitants "Hi ha hagut canvis, i s'han fet actes nous pensant en un carnaval no de poble sinó d'una ciutat de setanta mil habitants on, possiblement el vuitanta per cent de la població ha participat en algun moment". En aquest sentit, ha remarcat la bona acollida que han tingut les novetats d'una programació equilibrada i per a tots els públics, com els Coros Infantils, l'espai Barquetes, el nou Caramel, o el nou format del Vidalot "Nosaltres – ha explicat – treballem per donar suport a les entitats i les persones que tenen ganes de millorar el nostre Carnaval. La FAC no està per inventar res, sinó per recolzar tothom qui tingui ganes de sumar pel Carnaval" Santos també ha volgut agrair a les empreses, establiments i comerços, especialment a l'associació de paradistes del Mercat del Centre, la seva col·laboració i vinculació al projecte de la FAC 2023.
Pel que fa a l'Arrivo i l'Enterro, Dídac Santos ha volgut felicitar a les dues entitats que enguany han agafat la responsabilitat de tirar endavant els actes amb els quals comença i acaba el Carnaval vilanoví "Cal felicitar les dues entitats que s'han mullat en l'organització dels dos dels actes més importants del carnaval i van agafar el repte de posar-se al capdavant". A títol personal ha manifestat que "el missatge del rei Carnestoltes no ha de sobrepassar la sàtira i convertir alguns dels missatges en atacs personals" – i creu que – si bé cadascú té la seva pròpia opinió es podria haver dit el mateix sense utilitzar algunes de les paraules que es van dir”.
Un dels reptes que tindrà la FAC de cara a pròximes edicions serà la gestió i model de les guerres de caramels del diumenge de Comparses, que enguany ha superat les deu mil parelles. Aquesta xifra va ocasionar que especialment les tres darreres guerres estiguessin massificades. Pel president de la FAC "Tot i que és un tema del qual se'n parla fa temps, ens hem adonat que cal replantejar-lo en el marc de l'assemblea i que d'aquest debat surti la solució" Segons Santos "estem preparadíssims per continuar fent que les Comparses siguin obertes a tothom, com ha estat sempre. No volem – ha assegurat - que ningú deixi d'anar-hi, i és per això que estem segurs que trobarem solucions de cara a l'any vinent"
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú ha despertat enguany un especial i notable interès per part dels mitjans de comunicació d'arreu del país i l'estat. Han estat molts els qui han aprofitat per fer difusió dels actes a través de connexions en directe i enregistraments de programes, des del dijous grans fins al mateix dimecres de cendra. Segons ha dit Mercè Mateo "han entès que el Carnaval de Vilanova és singular i diferent de la resta, no només per antiguitat sinó per la seva organització per part de les entitats, on la sàtira és el fil conductor i element vertebrador d'actes tan representatius com Les Comparses, el Vidalot o els Coros" Mercè Mateo també ha ressaltat la tasca que cada any realitza tot l'equip de Canal Blau Televisió per portar el Carnaval a casa de tots els vilanovins, gràcies a les retransmissions en directe dels principals actes i a la seva redifusió, amb els quals la televisió comarcal han aconseguit augmentar en més del 10,83% els seus índexs d'audiència, respecte a l'any anterior, amb 118.000 espectadors i uns pics d'audiència superiors als 56.000 espectadors.
• Creu de Sant Jordi per l'Estaquirot
La regidora Mercè Mateo que també ha valorat molt positivament els canvis i les novetats com la posada en escena del nou Caramel, a càrrec de la comissió del Carnaval Infantil, encapçalada per l'Estaquirot i Tracart, ha aprofitat per anunciar que des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'han iniciat els tràmits per demanar a la Generalitat de Catalunya que concedeixi la Creu de Sant Jordi 2023 a l'Estaquirot, per la seva trajectòria en tant que companyia referent en el món dels titelles que enguany s'acomiada dels escenaris després de cinquanta anys.
• Dispositiu de seguretat
Des de l'organització també s'ha valorat positivament el dispositiu coordinat entre els cossos policials i de seguretat i d'emergències, que han permès que tots els actes es desenvolupessin segons el previst, sobretots en aquells amb més participació com Les Comparses, l'Arrivo, el Caramel o el Vidalot. No obstant això, fora dels actes pròpiament cal lamentar i condemnar un cas d'abús sexual per tocaments i temptativa de robatori amb violència, ocorregut la matinada de dimecres, la investigació del qual recau en els Mossos d'Esquadra. La regidora, Mercè Mateo, ha condemnat i lamentat aquest fet, ja que la seguretat ciutadana és un dels aspectes que més els preocupa. "No volem cap tipus de violència masclista a les nostres festes ni en cap dels moments de vida de la nostra ciutat. Les dones, noies i nenes – ha dit – volem anar soles i segures pel carrer, volem sortir de festa i gaudir-la. És per això que condemnem aquest fet i continuarem vetllant perquè no es torni a repetir”.
Una de les accions que es duen a terme, justament per incidir en aquests tipus de conductes són els Punt Lila que des de fa uns anys són presents en esdeveniments de gran format, i on es presta informació, assessorament i atenció personalitzada. Els Punt Lila, que en alguns dels actes s'han desdoblat, han fet 327 accions d'informació i assessorament, i 34 intervencions directes majoritàriament per identificació de violències per tocaments no consentits i assetjament, així com de suport a persones en estat d'embriaguesa o angoixa.
Pel que fa a la Policia Local, els seus efectius han donat cobertura de seguretat a 25 actes, que inclou tant la vigilància preventiva, com la regulació del trànsit i el "pilotatge" de les comitives festives. Quant a incidències, es va produir una detenció, l'única de tots aquests dies, per un delicte d'ordre públic, cinc infraccions relacionades amb l'ordenança municipal de civisme i convivència, i la tramitació de set denúncies, tres per furt i quatre per la pèrdua de documentació o objectes personals. En els deu controls d'alcoholèmia s'han realitzat proves a un centenar de persones, deu de les quals han donat resultats positius per consum d'alcohol i drogues i s'han instruït diligències a quadre persones per conduir sense el permís de circulació vigent.