Menú
Lletres Port Platja Ribes Roges Plaça Vila Geltrú Club Nàutic Aèria Calendari Festiu

El Carnaval de VNG 2023 convida a retrobar-se amb la festa i aposta per la renovació del Vidalot

Comparteix:
02/02/2023 15:55

Organitzat per la FAC, que estrena nova junta, presenta un programa d'activitats de més de 150 hores de festa

La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han desvetllat aquest migdia algunes de les novetats del programa del Carnaval 2023 que dissabte dia 4 de febrer a les 18 hores, es presentarà al conjunt de la ciutadania, en un acte públic a les instal·lacions de l'Aqua Sports Club.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau ha volgut destacar aquesta la festa com a l'acte més emblemàtic de la ciutat. Una festa participativa i molt viscuda per tots els vilanovins i vilanovines que després de dos anys de restriccions recupera el seu format original, i que coincideix, en aquest any de retrobament amb l'estrena organitzativa a càrrec d'una nova junta sorgida de la FAC. Per l'alcaldessa, “el Carnaval és la festa per excel·lència de la ciutat, organitzada per la societat civil i les entitats. Una festa patrimonial - ha dit - en constant evolució, tal com ho demostren les novetats que tindrem enguany"

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, també ha volgut remarcar la capacitat de renovació i adaptació d'un carnaval de més de 250 anys d'història que està pensat més per ser viscut que per ser observat. “Tenim un tronc d'actes tradicionals, d'arrel, que amb els anys han anat adequant als nous temps i públics. Aquesta capacitat d'adaptació – ha afegit – és el que ens identifica i fa posar en valor tot el nostre patrimoni cultural i festiu

Una de les principals novetats, en aquest sentit, és el que viurà dissabte a la tarda amb la reestrena del personatge infantil del Caramel, en un acte que compta amb la direcció artística de l'Estaquirot Teatre. “El Caramel és una figura del carnaval infantil que va néixer fa vint-i-cinc anys i que ara, després d'un procés de treball molt elaborat, reestrena el personatge, i amb ell l'acte i les músiques que l'acompanyen”.

El president de la FAC, Dídac Santos, ha volgut agrair el treball que ha fet tota la junta per aconseguir elaborat un programa de Carnaval de qualitat, que tothom se'l pugui fer seu i sentir-se'n orgullós.

Pel que fa al pressupost d'aquest any hi ha hagut un increment del 25%, situant-se al voltant dels 150 mil euros gràcies, com ha explicat Dídac Santos, a l'aposta que han fet una seixantena d'empreses amb vinculació comarcal. “Per nosaltres és molt important que el pes econòmic de l'organització de la festa no repercuteixi en els impostos de tots els vilanovins. I per això- ha dit - si bé hi ha una aportació majoritària de l'ajuntament, treballarem per augmentar els recursos econòmics procedents d'altres fonts de finançament".

El programa, que a partir de dissabte tothom podrà conèixer, consta de 185 actes i més de 150 hores de festa. Segons l'organització es calcula que la suma de participants de tots els actes superarà els 61 mil participants, sense comptar els visitants que vinguin a la ciutat aquests dies. Destaca d'aquests 61 mil participants, les 17 mil persones que gaudiran i faran gaudir de l'acte més emblemàtic del carnaval vilanoví Les Comparses, amb guerres de caramels a la plaça de la Vila, des de les dotze del migdia fins a les tres de la tarda.

Novetats del Carnaval de VNG 2023

Com a novetats d'aquest any, la reestrena del Caramel, que se celebrarà dissabte de Carnaval al Parc de Baix a mar, i la renovació dimarts a la nit del Vidalot. Un personatge autènticament vilanoví, emblemàtic durant la dècada dels vuitanta, que en els darrers anys s'està tornant a recuperar gràcies a la implicació de diverses persones i entitats Santos ha avançat “que serà una gran festa que esperem que tinguin molta repercussió. Hi ha molt d'esforç al darrere i des de la FAC tenim molt d'interès en què funcioni”. L'acte tindrà com a un dels seus plats forts el concert del grup Hotel Cochambre, a la plaça de la Vila, després de les cercaviles amb música de xaranga per part de les entitats que participen en el Vidalot.

Sense deixar els concerts, un altre dels noms que sonaran aquests dies serà el del grup català Els Catarres que actuaran al Parc de Baix a mar dissabte a la nit, juntament amb els Dalton Bang. I també com a novetat d'aquest any dos concerts per divendres de l'Arrivo: el primer a la plaça de la Vila amb els Dj's residents de l'emissora RAC105, i l'altre a la plaça de les Neus amb els Ragattuning especial 15 anys gràcies a la participació de tots els artistes que han format part d'aquest grup musical durant els seus quinze anys d'història.

Altres novetats seran el taller per aprendre a ballar Les Danses de Vilanova, la primera edició dels Coros Infantils, o l'espai de les Barquetes, a la plaça de les Neus, on els més petits tindran un espai segur per iniciar-se en el món de les guerres de caramels, el diumenge de Comparses.

Exportar el Carnaval de VNG

Pel que fa a repercussió, la FAC ha fet una aposta per incrementar el coneixement que es té arreu del país del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, amb una campanya publicitària que a partir del dia 8 de febrer, estarà present a localitats com Manresa, Vilafranca, Igualada, Cunit o Sitges. El president de la FAC ha assegurat que “per nosaltres és molt important vendre'ns com a ciutat que celebra un Carnaval amb més de 150 hores de festa, participatiu i obert a tothom”. “El Carnaval de Vilanova – ha explicat- és dels tots vilanovins, però és important que sigui reconegut arreu, i això passa perquè la gent vingui i el visqui.”

ECOcaramel

Un dels elements propis del Carnaval vilanoví són els caramels. L'Ajuntament impulsa des de l'any la seva compra, per tal de reduir l'impacte que genera sobre el medi ambient el centenar de tones que es llencen diumenge de Comparses. Aquest any ha augmentat fins a set el nombre de cadenes de la ciutat que els tenen a la venda i en alguns dels punts ja han exhaurit existències.

Per la regidora de Cultura, Mercè Mateo, “la utilització i l'impuls que li donem a l'EcoCaramel és un aspecte que indica la nostra capacitat d'adaptació i el grau de respecte que com a vilanovins tenim cap al medi ambient”. L'alcaldessa, Olga Arnau, ha afegit que enguany s'han posat a la venda 30 tones, el màxim que s'ha pogut adquirir per part de l'única empresa que n'elabora. "Estem veient com cada vegada hi ha més consciència en aquest tema, per això esperem que la producció augmenti i així poder cobrir la demanda. Creiem que val la pena assolir-ho i ser més sostenibles"

La programació dels actes es podrà consultar al web www.vilanova.cat/carnaval al web del Carnaval www.carnavaldevilanova.cat i a les xarxes socials. A més, també hi haurà disponible l'AP Vilanova, per portar el Carnaval de Vilanova i la Geltrú a la butxaca.

Presentació Sala de Premsa, aquest matí

Presentació Sala de Premsa, aquest matí

Renovació i aposta pel Vidalot

Renovació i aposta pel Vidalot

El Caramel canviarà d'imatge

El Caramel canviarà d'imatge

Les barquetes tindran el seu espai a la plaça de les Neus

Les barquetes tindran el seu espai a la plaça de les Neus

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú

Les Comparses de Vilanova i la Geltrú

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració