L'origen de Vilanova i la Geltrú és el poble de la Geltrú, documentat al s.X, passejar-hi és fer un al salt en el temps i potser en l'espai. Sentiràs l'encant dels racons pintorescos, els carrers desèrtics i les places acollidores.
Sortim del primer recinte fortificat de Vilanova, el Pont del Nin, en direcció a la plaça del Pou per endinsar-nos al nucli històric de La Geltrú. El carrer de la unió, per on passa el torrent de la Pastera, és la divisió física entre les antigues poblacions de Vilanova i La Geltrú. Des d'aquí no passa desapercebuda la Peixateria Vella, que situada al límit del nucli antic, va encabir el mercat del peix des de l'any 1858 fins a l'any 1941, quan es va obrir el Mercat del Centre.
Pel carrer del Pont arribem al Castell de La Geltrú, reconstruit sobre la base de l'antic castell mediaval i actualment habilitat com a Arxiu Històric Comarcal. Al davant mateix del castell hi ha la parròquia de Santa Maria que allotja un bell retuale de fusta policromada dedicat a l'Assumpció de la Mare de Déu, datat del segle XVII. si continuem pel carrer arengaders i enllacem amb el carrer del Ravalet, més endavant, al carrer del Bonaire, hi ha l'anomenda casa del Bosser, receptor reial d'impostos.
Arribem a la plaça dels Lledoners, on hi havia una de les portes d'entrada a la Vila. Es tracta d'una autèntica i captivadora plaça de poble actualment envoltada de cases del s.XVIII. Al núm.8 podrem observar una fornícula de Sant Cristòfol ja que des d'aquí s'enfilava cap a mar fins a la platja i ermita del sant.
Itinerari 4 (vert) del plànol turístic. Durada: 1H
Si vens el dia 15 d'agost, o pels voltants, podràs gaudir dels actes de l'entranyable i popular Festa Major de La Geltrú.