Xató de Vilanova

RECEPTA DEL XATÓ DE VILANOVA

Ingredients per a 6 persones

Ingredients per a la salsa:

1 - 2 dents d'all mitjans, 35 ametlles torrades, 12 avellanes torrades, 8 nyores escaldades, molla de pa xopa de vinagre, oli i sal.

Ingredients per al plat:

2 escaroles, 200gr. de bacallà esqueixat i dessalat, 150gr. de tonyina esqueixada i dessalada, 18 filets d'anxova, olives arbequines i olives negres d'Aragó.

Elaboració:

Escaldeu les nyores i deixeu-les reposar. Piqueu en un morter els grans d'all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint les ametlles i les avellanes i treballeu-ho fins què tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores prèviament escaldades i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda i continueu treballant-ho. A continuació, afegiu-hi lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada.

En una safata, col·loqueu l'escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remeneu bé i serviu després als plats. Afegir als plats la tonyina, el bacallà, les anxoves i les olives i deixeu que cada comensal, al seu gust, s'hi posi una mica més de salsa.