Bull de tonyina

BULL DE TONYINA

 

Ingredients per a 5 persones:

Per a la picada:

  • 15 nyores escaldades
  • 2 caps d’alls
  • 100 g d’ametlles torrades
  • Molla de pa xopada amb vi
  • Mig bitxo
  • Oli a voluntat i sal

Per al plat:

  • 1 kg de bull
  • 1 kg de caragols
  • 300 g de mongetes cuites
  • 1 kg i ¼ de patates

Preparació:

Picar en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafats, hi anirem afegint les ametlles i ho treballarem fins que tot plegat formi una pasta homogènia.

Rasparem la part interior de les nyores i afegirem la polpa obtinguda a la picada junt amb el mig bitxo, ho treballarem i seguidament hi posarem la molla de pa xopada en vi, ho anirem treballant i un cop llest, hi afegirem l’oli lentament mentre ho anirem remenant, fins que la salsa tingui la consistència desitjada.

Un cop feta la picada, posarem oli en una cassola i esperarem a què estigui calent, hi afegirem la picada amb aigua calenta i el bull, més tard les patates, els caragols i quan estigui quasi fet, hi afegirem les mongetes cuites i deixarem que faci “xup-xup”.

Alguns consells:

  • el bull ha d’estar ben net. Com netejar-lo: mitja olla d’aigua i quan estigui bullint tirarem el bull deixant que cogui com a mínim 20 min, un cop cuit, es rascarà bé per darrera i si hi ha alguna boleta negra la traurem. Un cop net el tallarem a tacs i el deixarem en remull fins al moment de la cocció. Es aconsellable netejar-lo la vigília.
  • Es preferible coure els caragols unes hores abans i deixar-los que s’escorrin bé, per no aigualir la picada.
  • Es preferible utilitzar oli d’oliva
  • El vi, que sigui negre

Es preferible que les patates siguin velles